OVER

KOAN FLOAT

“Het was in maart 1996 toen ik aan de Prinsengracht 662 te Amsterdam voor het eerst kennismaakte met floaten. Ik werd welkom geheten door Madeleine Schill, die vol enthousiasme de kwaliteiten van het floaten uitlegde. Ik moet toegeven, het was liefde op het eerste gezicht… tussen mij en de floatcabine.

Ik werd gegrepen door het gevoel van diepe ontspanning dat mij overviel na de floatsessie. Evenals de sensatie dat de buitenwereld stil en vredig aanvoelde. Net alsof het ‘s-nachts gesneeuwd heeft en je als eerste door de verse sneeuw loopt langs de gracht, terwijl iedereen nog slaapt.

Vele jaren later is Koan Float, dat in maart 1997 verhuisde naar de Herengracht 321, een bekend fenomeen voor menig Amsterdammer op zoek naar healing en ontspanning. Ik werd met name gegrepen door de holistische kwaliteiten van floaten, die zich zo fantastisch laten combineren met diverse typen lichaamswerk. Dit wordt mede onderstreept door de naam “Koan Float” en de ‘Enso’ in het logo van Koan Float.”

De betekenis van “Koan”

Een “Koan” is een spiritueel raadsel dat zich niet laat oplossen via het verstand. Een bekende Koan luidt: “Wat is het geluid van het klappen met één hand?” Het oplossen van het vraagstuk kan leiden tot diep spiritueel inzicht en uiteindelijk “verlichting”. De floatcabine kan je ook helpen in dit proces.

“What is the sound of one hand clapping?”

De Enso

Een “Enso” is een cirkel die uit één penseelstreek is getrokken en symboliseert dat ieder moment volmaakt is zoals het is. Dit betekent dat we de eeuwige hang naar beter/meer kunnen loslaten en als het ware één worden met wat er is in het moment.

Kazuaki Tanahashi, de ontwerper van de enso in het Koan Float logo, zegt over floaten:“It seems that floating is meditation without legpain.”